Het zou kunnen dat er niet direct een belletje gaat rinkelen bij ‘levensboeken’. Eigenlijk heeft een levensboek veel weg van een biografie, maar is het boek bedoeld voor dierbaren en niet voor een miljoenenpubliek. Ik teken in opdracht van (klein)kinderen, partners of de hoofdpersoon zelf een levensverhaal op. Ik houd interviews, duik in de archieven en verzamel foto’s en herinneringen. Dit alles breng ik samen in een levensboek. Zodat de verhalen van je opa, moeder of familiebedrijf niet verloren gaan, maar voor altijd doorverteld kunnen worden.
Reminiscentie
Levensverhalen hebben, vooral voor oudere mensen, ook een functie: steeds vaker worden deze boeken in de gezondheidszorg gebruikt. Door na te denken over de levensloop en gebeurtenissen wordt het geheugen geprikkeld, in de medische wereld ook wel ‘reminiscentie’ genoemd. Oudere mensen maken vaak best veel ingrijpende gebeurtenissen mee: het inruilen van het huis waar ze hun hele leven hebben gewoond voor een appartement of verzorgingshuis, het verliezen van hun levenspartner of lichamelijke immobiliteit en de eindeloze stroom zorgverleners waarmee dat gepaard gaat. Het optekenen van een levensverhaal kan mensen helpen de grip op hun identiteit te behouden of zelfs terug te vinden.
Levensboek voor bedrijven
Ook (familie)bedrijven lenen zich heel goed voor een levensboek. Een vereeuwiging van alle fases die je onderneming heeft doorgemaakt om te komen waar het nu staat. Dus viert je bedrijf binnenkort een jubileum en ben je op zoek naar een origineel relatiegeschenk? Of wil je deze kerst eens iets anders cadeau doen dan een voedselpakket? Ik help je graag.